Ny avfallshantering.

Information till alla boende i samfälligheten Folkvisan.                       2024-05-10.
Ny avfallshantering för bättre resursåtervinning hos oss på Romansgatan:

På samfälligheten Folkvisans gemensamma arbetskväll 8 maj så bytte vi plats på gamla ”soprummet” och gamla ”redskapsförrådet” med stegar och skottkärror.
Dörrlåsen kommer att ses över. 

Inom kort har vi, i stället för ett ”soprum”, ett återvinningsrum med flera fraktioner för en bättre resursåtervinning. Borås Energi och Miljö kommer med nya kärlen med start redan i kommande vecka. Några exempel på fraktioner som kommer att finnas är plastförpackningar, pappersförpackningar, papper, matavfall, metallförpackningar, restavfall, ofärgade glasförpackningar, färgade glasförpackningar. Var noga med att färgat glas inte råkar hamna i kärl för ofärgat glas. Som du ser är det alltså samma fraktioner som alla hushåll redan sorterar efter sedan länge, men har tidigare behövt köra i väg med själva till de lokala större återvinningsstationerna. Nu införs hushållsnära sortering, enligt lag, som en fin service. Sorteringen är inte ”fritt valt” utan måste göras.  Vår förening får extra avgifter vid felsortering, så använd gärna QR-koden på skyltar som sätts upp inom kort, och sök information, alt. fråga sekreterare Maria på 98:an om du är osäker på hur du ska sortera.

Extra service; batterier och glödlampor (farligt avfall):
Batterier:
Samfälligheten kommer inom kort att ha ett kärl för vanliga små batterier samt ett specialkärl för Lithiumjonbatterier i nya återvinningsrummet.
Tejpa polerna på Lithiumjonbatterier och lägg dem i separerat uppmärkt kärl under det värmetåliga materiallagret. Detta är en brandförebyggande åtgärd. Lagerhåll aldrig uttjänta lithiumbatterier hemma. Se till att få iväg dem till återvinning snarast för att minimera brandrisken.
Glödlampor:Vi kommer att tillhandahålla ett separat kärl för glödlampor i återvinningsrummet.
Avfall som var och en, precis som vanligt, själva måste köra till den stora återvinningscentralen är exempelvis;
större mängder cellplast/frigolit, textilavfall, deponiavfall såsom fönsterglas, dricksglas och porslin/tallrikar/muggar (liten mängd trasigt porslin ok som restavfall).
Farligt avfall såsom elektronikavfall/ småelektronik, olika sprayburkar med gas, trycksatta tuber, målarfärgburkar med färgrester och tillhörande rengöringsprodukter, nagellack, mediciner, skärande och stickande avfall, övriga kemikalier såsom frätande/brandfarliga eller andra hälso- och miljöfarliga produkter, lysrör. Byggavfall, vitvaror, trädgårdsavfall/ ris/ grenar/buskar. Järnskrot såsom skruvar samt den lilla vekeshållaren i ett vanligt värmeljus – endast aluminiumkoppen ska återvinns som metallförpackning. Även mycket stora mängder wellpapp som är allt för skymmande för våra gemensamma kärl.

Som litet extra stöd kommer små pappersdekaler med återvinningssymbolerna att delas ut i brevlådorna. Dessa kan användas för den som vill ha olika kärl redan hemma, medan andra kanske väljer att sortera på plats i vårt återvinningsrum.

Vid frågor om återvinningen – välkommen att kontakta sekreterare Maria på 98:an eller sök svar på Borås Energi och Miljös hemsida med återvinningsguide a-ö.
Kontakta styrelsen om du märker att en speciell fraktion återkommande blir överfull, så att en omfördelning av antal kärl per fraktion kan ses över.

Vänliga hälsningar
styrelsen genom Maria på 98:an